Tällä viikolla kävin keskustelua erään ihanan asiakkaani kanssa tunnelman merkityksestä erilaisissa yhteyksissä ja tilanteissa elämässä. Ensialkuun sana kuulostaa aika mitättömältä ja pintapuoliselta, mutta tarkemmin ajateltuna siinä piilee jotain todella oivalluttavaa.
Tämä sana jäi muhimaan mieleeni ja ajattelin siitä myös tuoreeltaan kirjoittaakin. Niin merkittävältä “löydökseltä” tämä tässä hetkessä tuntuu. Jäin asian äärelle erityisesti herkkyyden silmälasien läpi tarkastellen.
Herkät aistivat yleensä hyvin tarkkaan ja hienoviritteisesti ympäristön ja ihmisten energiat, mielialat, yksityiskohdat ja kokonaistilanteen eli tunnelman. On joskus vaikea eritellä, mistä havaintomme koostuvat, koska teemme tämän “skannauksen” automaattisesti ja luomme siitä itsellemme kokonaiskuvan tilanteesta. Meillä on vain tunne, että näin on.
Sana, joka tätä tunnetta kuvaa ehkä parhaiten on “tunnelma.” Ehkä olen tästä sanasta nyt niin innostunut, koska usein on vaikea löytää järkeviä sanoja sellaisille asioille, jotka ovat kokemuksellisia. Riittävän kuvaavia ja ymmärrettäviä sanoja, mutta jättävät kuitenkin sopivasti liikkumavaraa sisältönsä ymmärtämiselle.
Mitä se tunnelma sitten voisi olla vaikkapa työpaikalla?
Huomaat heti kokoustilan oven avatessasi, mikä on vallitseva ilmapiiri. Onko siellä leppoisa, kireä vai ehkä välinpitämätön tunnelma. Se ikään kuin leijuu huoneen katossa sulkien syleilyynsä kaikki ihmisten eleet, äänensävyt, ilmeet, asennot, valaistuksen, tuolien asettelun, taustahälyn, käsiteltävän aiheen sisällön ja yleisen ilmapiirin. Miten kokous etenee, miten eri osapuolet huomioidaan tai jätetään huomiotta. Kuunnellaanko korvat höröllä kiinnostuneina vai tuijotetaanko tyhjin katsein kaukaisuuteen ja odotetaan, että tämä kokous päättyisi niin pian kuin mahdollista.
Tai, kun astut työpaikan kahvihuoneeseen. Ketä siellä on, miten ihmiset juttelevat keskenään ja ottavat toisensa huomioon. Mistä keskustellaan ja millä äänensävyllä. Onko joku vetäytynyt keskustelusta. Lukeeko hän lehteä. Miksi? Koska ei halua osallistua jutteluun vai siksi, että lehdessä on oikeasti jotain mielenkiintoista. Miten ihmiset ottavat kahvikuppinsa kaapista ja millä tavoin hämmentävät maidon ja sokerin kahvin joukkoon. Nauretaanko? Jos nauretaan, onko nauru hyväntuulista, väsynyttä, turhautunutta, pilkallista, äänekästä ja hiljaista hihitystä?
Kun aihetta pureskelee, huomaa, miten toisaalta monista pienistä ja vähän isommista asioista tunnelma koostuu. Se on kokonaisuus, mutta ihan pikkuriikkinenkin yksityiskohta voi pilata sen tai toisaalta nostaa myös kattoon (erityisesti herkän elämässä). Toisaalta on aika huojentavaa ajatella, että asioita voi palastella pienempiin osiin ja pohtia niiden merkitystä kokonaisuuden (tässä tapauksessa tunnelman) kannalta. Pienin askelin eteneminen tuntuu paljon helpommalta, kuin suuret loikkaukset.
Olisiko jotain asioita, mitä voisit tehdä parantaaksesi tunnelmaa? Mihin voit vaikuttaa?
Aloita matka itsesi puolelle työelämässä. Täältä voit tilata itsellesi maksuttoman minikurssin Balanssia herkän työelämään. Kurssi on kolmiosainen ja saat sähköpostiisi webinaaritallenteiden linkit. Voit käydä kurssin omaan tahtiisi, kun sinulla on sopiva hetki. Toivon sydämestäni, että kurssistani on sinulle iloa ja hyötyä!
Herkille suunnattu työelämää käsittelevä kurssi on avautunut! Tutustu, mitä kurssi voisi sinulle tarjota: verkkokurssi. Tarjoan sinulle runsaasti henkilökohtaista tukea kurssin ajaksi. Tämän vuoksi otan vain muutaman osallistujan kurssille kerrallaan.
***
Tutustu maksuttomaan sisältöön herkkyys-teemasta! Näistä kanavista löydät lisää rehellistä pohdintaa elävästä elämästä:
Iloa ja Balanssia Erityisherkille Youtubessa ja Spotifyssa
Liity mukaan Balanssia Erityisherkille -FBryhmään
Verkkosivuni: www.balanssiapia.fi
***
PS. Olen laatinut suorittamisen kierteeseen eksyneelle Herkän Suorittajan Pienen Selviytymisoppaan! Käy kurkkaamassa lisää, jos aihe kiinnostaa sinua. Klikkaa tästä!
© 2022 Piamariaeveliina / Kehon & Mielen Balanssia 1959830-5 Kaikki oikeudet pidätetään.