Jokaisella meistä on varmasti yksi yhteinen kumppani. Hän on mielenkiintoinen kaveri, samalla suojelija ja epäilijä, toisaalta myös melkoinen vastustaja ja estäjä. Hän voi olla vetäytyvä, lamaannuttava, hyökkäävä tai aggressiivinen. Eikä hän ole alkuunkaan hyvä joukkojen johtaja. Ai kuka? Pelko.
Tämän kaverin kanssa pitäisi opetella elämään niin, että itse säilyy puikoissa, kaikki langat omissa käsissä. Pelkoa kannattaa toki kuunnella, sillä on usein ihan tärkeää asiaa. Vaan olennaista onkin, miten tämän tyypin kanssa tulet toimeen. Ymmärrätkö, mitä rivien välissä lukee? Rohkenetko kurkata kaiken taakse, mitä varjoissa piileskelee?
Hyvä, paljon käytetty kysymys on: “Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Ja mitä sitten?” Varsinkin herkän mieli ohjaa usein varmistelemaan, suojautumaan, suojelemaan ja epäilemään. Se on tervettä ja luonnollista päänsisäistä keskustelua. Ongelmaksi se voi muodostua, kun pelko alkaa estää toimimasta, toteuttamasta unelmia, kohtaamasta haasteita, jotka olisivat tärkeitä kasvunpaikkoja.
Pelko voi huomaamattamme ohjata elämäämme. Se voi tapahtua vaivihkaa hyvin pienissä ja arkisissa asioissa. Suurissa kohtaamissamme haasteissa on helpompi havaita, mitä roolia pelko näyttelee. Sen ei siis tarvitse olla kerrostalon kokoinen mörökölli, vaan se osaa kyllä muuntautua viattomaksi taustavaikuttajaksi. Siksi on hyvä olla hereillä. Ja rehellinen itseään kohtaan. Silloin pelonkin naamiot riisutaan.
Kohtaa pelkosi lempeästi. Yksi kerrallaan. Tutustu kaikessa rauhassa ja anna sille lopulta lämmin halaus. Jokainen kohdattu pelko vahvistaa Sinua. Seuraavalla kerralla kaikki on jo helpompaa.
***
Juttelemme Ilonkilsojen Annen kanssa herkkyysteemasta Iloa ja Balanssia erityisherkille -keskustelukanavallamme. Löydät meidät Youtubesta ja Spotifysta.
© 2022 Piamariaeveliina / Kehon & Mielen Balanssia 1959830-5 Kaikki oikeudet pidätetään.